Nieuwe website

Zoals u gezien heeft is de website van het gemaal vernieuwd en inmiddels online met dank aan Mok Heijmerink van Webbouwen aan de Keukentafel. Regelmatig wordt u via deze website op de hoogte gehouden door blogs en nieuwsbrieven.

Een pluim op de hoed of een rookpluim…

Gelukkig zijn er naast het Putter Stoomgemaal nog andere echte en werkende stoomgemalen overgebleven: Winschoten, Mastenbroek bij Genemuiden, Medemblik, Nijkerk, Appeltern en Halfweg. Deze gemalen zijn in de Nederlandse Gemalen Stichting (NGS) vertegenwoordigd. De stoommachines drijven verschillende vormen van  water opvoer werktuigen aan: schepraderen, vijzels en centrifugaalpompen.

Elk jaar reikt de NGS een gemalenpluim uit aan gemalen, die zich onderscheiden bij de instandhouding van industrieel erfgoed.  Ondanks de coronaperikelen kon deze uitreiking ook in 2021 plaatsvinden.

In de categorie stichtingen viel het Museumgemaal Cremer Termunterzijl dit jaar in de prijzen. Geheel op eigen kracht restaureerden de vrijwilligers het eerste prototype van de door de Machinefabriek Bosker ontwikkelde gemechaniseerde krooshekreiniger. Dit cruciale onderdeel vertoonde mankementen en kwam zelfs geheel tot stilstand.

In de categorie Waterschappen is de pluim toegekend aan het Waterschap Brabantse Delta voor de deskundige restauratie van de gemalen Niervaert en Moerdijk. De Niervaert is een relatief jong, laat 20ste -eeuws gemaal. In de 18e eeuw stond op de plek van het huidige gemaal al een houten sluis. Rond 1880 werd een stoomgemaal gebouwd, dat in 1921 tot motorgemaal is omgebouwd. In 1949 zijn twee nieuwe gemalen gebouwd die aan elkaar gekoppeld waren. Het westelijke gemaal bezat twee pompen, aangestuurd door dieselmotoren, het oostelijk gemaal had één pomp met een elektromotor. Bij de bemaling was technische vernieuwing noodzakelijk. Dit werd volgens het oorspronkelijke,  in functionalistische bouwstijl en ontwerp van in- en exterieur gerealiseerd. Deze aanpak kan als landelijk richtinggevend worden bestempeld voor deze generatie van doorgaans niet als monument beschermde gemalen. De Moerdijk kreeg de prijs voor handhaving en renovatie van een bestaand, niet beschermd gemaal met oog voor cultuurhistorische waarden, waaronder behoud van een bemaling technisch niet meer noodzakelijke dieselmotor en zorgvuldige omgang met de architectonische kwaliteiten van in- en exterieur. De originele dieselmotor dateert uit 1957. De pompen waren onderdeel van het Marshallplan en zijn na de oorlog ingezet  voor gemalen.