Tweede Paasdag, een prachtige maaldag.

Om 07.00 uur opgestaan, keek in het weiland en Hendri was al aanwezig. Het was opmerkelijk rustig in de auto, maar even later tijdens het vlaggen ophangen was er beweging, hij had storingsdienst gehad en was opgeroepen om in Leusden een melkrobot te repareren. Hendri was goed op tijd, een stoker was dus aanwezig. Daarna Jan geroepen, het roepen lukte wel, ik kreeg reactie, maar geen beweging in Jan (zwaar weekend). Goede raad was duur, maar toen Hanneke om ongeveer 9.00 uur kwam had ik het volgende idee, zij ging Jan wakker maken met een heerlijke kus. Dat moest de oplossing zijn. De kus is wel gegeven, Jan was wakker maar nog niet paraat. Enige tijd later was er beweging en zowaar is hij de hele dag present geweest.

Het starten van het  opstoken van de ketel was wat verlaat en de temperatuur van het water was nog ongeveer 60 graden. Het gevolg was dat we niet om 11.00 uur gestart zijn maar het werd 11.10 uur, met een druk van ongeveer 5 bar. De rest van de dag hebben we gemiddeld met 5 a 6 bar stoomdruk gehad in de ketel. Het publiek was al vroeg aanwezig en tijdens de aanvang van het malen waren er ongeveer al 20 personen.

De stoommachine heeft uitstekend zijn werk gedaan en draaide weer als vanouds. Het mooie weer maakte de dag compleet. Het bezoekersaantal was zo rond de 250 personen, waaronder veel Puttenaren. De stokers hebben veel stokersdiploma’s uitgereikt aan de kinderen die kolen op het vuur mochten en durfden te gooien. Het was wel zweten geblazen in het ketelhuis, maar verschil moet er zijn tussen de stoker en de machinist (knecht en heer volgens het regelement). De verzorging van de interne mens door Marja was weer uitstekend en Hanneke was weer op haar plaats in de schuur. Aan het einde van de dag de ketel bijgevuld met water met behulp van de stoomvoedingspomp. Om 16.05 uur de machine gestopt met een stoomdruk van ruim 4 bar in de ketel. Zo is deze tweede paasdag een zeer geslaagde maaldag te noemen met enthousiaste bezoekers.

Willem van de Klok

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink . Plaats een reactie of laat een trackback achter: Trackback URL.

Een reactie

  1. Christiaan
    Posted 05/05/2011 at 09:42 | Permalink

    Goed om te zien dat er vaak nieuws online komt! Ik kom binnenkort nog eens langs met een groepje als Co terug is.

Plaats een reactie

Uw email wordt nooit gepubliceerd of gedeeld met derden. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*
*

U kunt de volgende HTML atributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>