Stoomgemaal weer geopend!

Vrienden van het Putter Stoomgemaal,

De start van het draaiseizoen is, zoals bekend, wat anders verlopen dan gepland. Eind februari hebben wij de ketel na de winterslaap weer gebruiksklaar gemaakt, begin maart is er proef gedraaid en toen lag alles ineens stil vanwege het Corona-virus; geen draaidagen voor het publiek. Een aantal vrijwilligers heeft op de woensdagmorgen extra onderhoud gepleegd en in de afgelopen periode heeft het gemaal elke maand even onder stoom gestaan en gewerkt.

Met de verruiming van de regels is in onderling overleg besloten vanaf 27 juni weer in bedrijf te zijn en draaidagen voor publiek te hebben. Wij hebben de algemene regels met betrekking tot de openstelling van het ‘Protocol Monumenten’ gevolgd en waar nodig aangepast voor ons gemaal. Zo kunnen wij voldoen aan de RIVM regels. Helaas kan door deze regels de Ministoomdag niet op de gebruikelijke wijze gehouden worden. Wel een draaidag, maar geen stoom modellen of andere extra attracties.

Tijdens een bestuursvergadering is ook de uit 1886 daterende schoorsteen ter sprake geweest. Dit is het enige onderdeel van het gemaal, dat nog niet gerestaureerd is. Wij zouden graag de schoorsteen weer in zijn oorspronkelijk staat willen herstellen, met kroon. Door blikseminslag is die er in de jaren 1950 af geslagen. Ook willen wij de schoorsteen laten voegen, de klimijzers betrouwbaar maken en een  bliksemafleider aan laten brengen. Er zijn nog twee bouwers van bakstenen schoorstenen actief. Bij schoorsteenbouwer Harm Meijer B.V.  in Ten Boer (Gr.) is offerte aangevraagd. Deze blijkt ook nog de stenen voor de kroon op voorraad te hebben. De totale investering is € 50.000. Het bestuur van de stichting heeft diverse instanties benaderd voor een bijdrage. Van verschillende aangeschreven instanties is nog geen uitsluitsel ontvangen; er is wel een voorlopige toezegging voor ongeveer de helft van het benodigde bedrag. Lukt het ons de financiën rond te krijgen, dan zou in het winterseizoen 2020-2021 de restauratie uitgevoerd kunnen worden. Wij juichen nog niet, maar hebben erg veel hoop dat het lukt.

Dit was het voor deze keer. Wij hopen u weer te begroeten op onze aangepaste draaidagen. Hartelijk welkom!

Namens Stichting Vrienden Putter Stoomgemaal,

R.J. Bosman

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink . Trackbacks zijn gesloten, maar je kan een reactie plaatsen.

Plaats een reactie

Uw email wordt nooit gepubliceerd of gedeeld met derden. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*
*

U kunt de volgende HTML atributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>