Update van het Putter stoomgemaal

Het is begin en een deel van het draaiseizoen zit er al weer op. Tot nog toe mogen wij niet ontevreden zijn maar wij hopen dat op onze draaidagen de temperatuur toch niet meer zo hoog oploopt als afgelopen zaterdag. Gelukkig stond er een redelijke bries en was het nog een beetje uit te houden maar voor de ketel was het ongeveer 37° C.

In maart hebben wij onze ketel weer gebruiksklaar gemaakt. Er is wat intering op een klein aantal vlampijpen. Preventief hebben wij nu twee vlampijpen als reserve liggen, een steunpijp en een normale vlampijp. Natuurlijk hopen wij die nooit te hoeven te gebruiken maar je kunt beter maar voorbereid zijn op het ergste.

Kortgeleden hebben wij aan de voorzijde van het gemaal het hekwerk om de kolk vernieuwd. Het was wat slapjes en toen wij de planken er af haalden braken de verticale steunen spontaan doormidden.

Wij hebben twee prachtig mooie, oude modellen van stoommachines mogen ontvangen, niet helemaal gaaf maar daardoor een uitdaging om ze op te knappen en er een mooi geheel van te maken.

Met onze bezetting van vrijwilligers hebben wij wat pech. Anton van de Burgt, die machinist is geweest op het gemaal in de jaren 60 en het uit dienst heeft genomen voor het Waterschap, heeft door fysieke zijn bijdrage als vrijwilliger moeten stoppen. Wij zijn hem dankbaar voor de vele tips die hij ons heeft kunnen geven met betrekking tot de inrichting van het gemaal en voor zijn inzet als vrijwilliger tijdens de restauratie en daarna. Ook onze ”Chef Schoepenrad” Is al sinds de winter buiten dienst. Een knie operatie met daarna complicaties houdt hem van het werk.

Afgelopen week hebben wij weer 2 ton steenkool gekocht. Met het milieubeleid van de regering kan het verkrijgen van steenkool in de toekomst nog wel eens een hoofdpijn probleem worden. Een aantal organisaties die steenkool gebruiken hebben zich verenigd om zodoende een grotere partij naar de regering toe te zijn.

10 augustus a.s. is er weer ministoomdag. Een grote variëteit aan stationaire modellen zal weer aanwezig zij alsmede ook rijdende. Ook zal er een zilversmid zijn ambacht uitoefenen en natuurlijk is de ketel onder stoom en draait het gemaal. Misschien een aanleiding voor u om weer eens een bezoekje aan het gemaal te brengen. U bent van harte welkom en onze gastvrouwen schenken graag een kop koffie/thee of een glas limonade voor u.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink . Trackbacks zijn gesloten, maar je kan een reactie plaatsen.

Plaats een reactie

Uw email wordt nooit gepubliceerd of gedeeld met derden. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*
*

U kunt de volgende HTML atributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>