Tweede Paasdag, het draaiseizoen 2019 van start.

En wat voor en superstart van het draaiseizoen hebben wij gehad?

Wat weer betreft, kon het niet beter, het is gebleken dat dit de warmste 2e Paasdag is geweest sinds het weer werd gemeten en dat (hoe toevallig) is gestart op 19 december 1705 door de bekende waterbouwkundige Samuel Cruquius, naar wie ook het grootste ooit gebouwde stoomgemaal is genoemd.

Maar dit terzijde, want van het goede weer werd ook door talrijke bezoekers gebruikt om al of niet op de fiets een bezoek aan ons prachtige gemaal te brengen.

Gewoontegetrouw stond de koffie en limonade met voor deze dag de paaseitjes al klaar en voor de eerste gasten verse door Willem gebakken oliebollen, die door de gastvrouwen Geke en Gerrie aan de bezoekers werden gepresenteerd.

Menige bezoeker snuffelde ook in de dozen oude boeken waarvan er velen ook tegen een kleine bijdrage werd meegenomen

In de ontvangstruimte waren er voor deze dag eenmalig schilderijen tentoongesteld van oude motoren vervaardigd door de

heer Theo  Schipper uit Ermelo, werkelijk prachtig om te zien.

Op de buiten opgestelde koffietafels waren er twee aan ons, voor onbepaalde tijd, in bruikleen gegeven miniatuur stoommachines opgesteld, (vervaardigd door de heer Jan van Capellen 13-12-1932 *28-03-1999) door zijn achterkleinzoon Nathan van Capellen (03-10-2008).

Onze Sepp stoommachine draaide weer als een zonnetje, bediend deze dag door Rob en oogstte menige enthousiaste opmerking van de talrijke bezoekers.

In het ketelhuis hadden de stokers Ton en ondergetekende de Ten Horn Spaar stoomketel weer opgestookt naar de vereiste stoomdruk waar bij er menige keer de opmerking werd gemaakt door de binnentredende bezoekers “Wat is het hier heet”.

De kinderen werden gelijk verrast omdat zij een greep mochten doen in de snoeptrommel van de stoomkabouter.

De dapperste kinderen die dat durfde mochten, met het speciaal hiervoor bestemde schepje, kolen op het vuur gooien en als dat lukte kregen zij het inmiddels felbegeerde te naam gestelde “Hulpstokers Diploma” , waarvan er,  naar schatting ca. 30 stuks zijn uitgereikt.

Verder werden wij verrast door een bezoeker en wel de heer Frank Hoekstra uit Sint Pancras die met zijn warmte camera een paar fraaie foto’s heeft gemaakt waarop men zeer goed de oppervlaktetemperaturen van de verschillende onderdelen kan zien.

Voorfront ketel

Hoofdstoomafsluiter op de inlaat stoommachine

Glastemperatuur van de gasverlichting

Deze foto’s waarvan er hier 3 zijngeplaatst zijn voor ons ook zeer interessant om te zien. Bedankt Frank.

Al met al was het een zeer geslaagde dag getuige ook de opmerkingen geplaatst in ons gastenboek.

De stoker van dienst Jan Budding

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink . Trackbacks zijn gesloten, maar je kan een reactie plaatsen.

Plaats een reactie

Uw email wordt nooit gepubliceerd of gedeeld met derden. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*
*

U kunt de volgende HTML atributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>