Maaldagen en info

Het stoomgemaal is geopend, u bent van harte welkom! Kijk verder voor de openingstijden.

Van maart tot november werken de vrijwilligers op woensdag van 9.00 tot 12.00 uur aan het onderhoud van het stoomgemaal. Zij geven u graag uitleg over de werking. Tijdens de draaidagen is het gemaal geopend van 10.00 tot 16.00 uur en onder stoom vanaf 11.00 uur.

De koffie met wat lekkers staat voor u klaar in de expositieruimte. Voor de kinderen is er limonade en een snoepje van de stoomkabouter. En je kunt zelfs een echt stookdiploma verdienen!

De toegang is gratis, maar een donatie is natuurlijk meer dan welkom!

Het gemaal is goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Ook is er een invalidentoilet aanwezig.

Maaldagen 2021

19 juni               Vadermaaldag

3 juli                  Eerste zomermaaldag

24 juli                Tweede zomermaaldag

14 augustus      Ministoomdag

28 augustus      Derde zomermaaldag

11 september    Nationale monumentendag

25 september   Herfstmaaldag

Fietsen en wandelen door een uniek stukje Nederland

Het Putter Stoomgemaal ligt in de polder Arkemheen aan een aantal fiets- en wandelroutes. De polder is ongeveer 3.450 hectare groot (Putter deel 1.126 hectare) en is aangewezen als rust-, fourage- en overwinteringsgebied voor vogels. U treft er, al naar gelang het jaargetijde, grote vluchten ganzen, kieviten, tureluurs, grutto’s en zwanen aan. Ook diverse soorten roofvogels, onder andere de kiekendief, hebben er hun leefgebied. Sommige delen van de polder zijn door een verhoging van het waterpeil vernat om de vogels een nog betere leefomgeving te verschaffen. Aan de randmeerkant van het Putter gedeelte van de polder is de Delta Schuitenbeek aangelegd. Hier zijn lepelaars, aalscholvers en soms een zilverreiger te spotten.

Routebeschrijving

Het putter Stoomgemaal is te vinden in de polder Arkemheen langs de Randmeren, tussen de Veluwe en Zuidelijk Flevoland. Auto: Vanaf de snelweg Amersfoort-Zwolle A28 richting Zeewolde (afslag 9), rotonde rechts, dijk blijven volgen naar het stoomgemaal. Vanuit Putten (N798) richting Nijkerk verwijsborden volgen. Bunschoten-Spakenburg (N806) en Barneveld (N201) verwijsborden volgen richting Zeewolde. Vanuit Zeewolde (de Flevopolder), na brug over het Randmeer, rotonde links.