Maaldag op 2e Paasdag

Om acht uur begonnen we met opstoken van de stoomketel en het poetsen van het koper. Het  was  zwaar bewolkt en er viel lichte regen. We dachten dat het aantal bezoekers op deze dag wel eens kon tegenvallen, maar dat hadden we helemaal verkeerd ingeschat. 

 
Om acht uur waren er al een paar techneuten die zelf een ministoommachine hebben gebouwd. Zij waren hier trots op en vertelden bij welke gemalen zij hun stoommachine hebben laten draaien: o.a. bij de Tuut en het Nijkerker stoomgemaal.

Om tien uur kwamen er vier Belgen uit Turnhout. Ze hadden de  internetsite van het Putter stoomgemaal bekeken en waren al vroeg op pad gegaan om het stoomgemaal te bewonderen.
Om half elf nog eens twee Belgen uit de omgeving van Antwerpen, ze logeerden in Putten.

Vanaf 11.00 uur  tot 16.00 uur was het gezellig druk, geschat zo ongeveer 200 bezoekers. Gelukkig hebben ze de pot voor de vrijwillige bijdrage niet vergeten. Deze bijdragen worden gebruikt om het cultureel erfgoed te kunnen onderhouden, voor de aanschaf van kolen etc.


Het viel ons op dat er veel gezinnen met kinderen op bezoek waren. De kinderen vonden het spannend om kolen op het vuur van de stoomketel te gooien (soms ook er naast). Veel kinderen hebben nog nooit kolen gezien of de verlichting op gas zien branden. Ook de rustige loop van de stoommachine en het verplaatsen van het water door het scheprad vinden ze interessant. De vrijwilligers geven aanschouwelijk onderwijs, waar jong en wat minder jong iets van op kunnen steken. Ook voor de vrijwilligers is het motiverend als er zoveel bezoekers komen om het cultureel erfgoed te bewonderen, daar doen wij het allemaal voor.

In de ontvangstruimte, waar de oude Cornwelketel en spullen uit grootmoeders tijd staan, werd door  vrijwilligers gratis koffie of thee geserveerd. Ook de mooie foto’s van o.a. de weidevogels trokken veel belangstelling. Indien gewenst werd er verteld over de prachtige natuur in polder Arkemheen.
Al met al vonden we het weer een geslaagde draaidag van het Putterstoomgemaal. Alles liep gesmeerd. 

 Namens alle vrijwilligers,

Anton.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink . Plaats een reactie of laat een trackback achter: Trackback URL.

Plaats een reactie

Uw email wordt nooit gepubliceerd of gedeeld met derden. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*
*

U kunt de volgende HTML atributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>