Eerste draaidag 2 april, de start van het seizoen!

Vanaf de Arlersteeg waren de wapperende vlaggen goed te zien op de eerste maaldag van het nieuwe seizoen. Dat het mooi weer zou worden was al voorspeld. De ketel was eerder in de week al voor gestookt en op 1 april was, succesvol, proefgedraaid. Voor de vrijwilligers betekende dat: later beginnen met mooi weer! Nu maar hopen op enthousiaste bezoekers.
Harry was ingedeeld als stoker maar miste wederom een aantal tanden. Stoken zonder een paar tanden had vroeger niets uitgemaakt maar nu het gemaal voor publiek draait kun je de mensen niet op geslis “trakteren”. Dus werd Willem gevraagd om te stoken. Willem werd daarbij geassisteerd door Kees.
De ketel werd opgestookt en weer op druk gebracht. Hoewel we altijd proberen rookloos te stoken, zou het voor de bezoekersaantallen beter zijn om een beetje te roken; dan zien de mensen dat er wat te doen is.
Hanneke was ondertussen aan het “studderen” met koffie en haar mooie foto’s in de “nieuwe” schuur.
Na het voorwarmen van de machine zijn we om 11:00 begonnen met malen. Bij het opstarten van de machine zijn altijd wel een paar (vroege) bezoekers aanwezig. Samen zien we dan de machine zacht sissend in beweging komen. Geweldig!
Nu ligt er sinds vorig jaar een dam op NAP hoogte in de bovenwaterloop van het gemaal. Als de machine begint te draaien wordt de kolk vol gemalen waarna de weerstand van het scheprad toeneemt. Het toerental zakt en je moet bijregelen. Dat maken deze bezoekers dan mee.
Gedurende de dag hebben Willem en Kees diverse stokersdiploma’s uitgereikt aan kinderen die kolen op het vuur hebben gegooid. De kinderen kregen ook meestal wel een lekker snoepje van de heren stokers hoewel dat, opvoedkundig gezien, misschien wat minder verantwoord is. We schrijven “heren” stokers hoewel dit in de vroegere hiërarchie niet het geval was. De machinist was de “meneer” en de stokers “arbeiders”. Putten is altijd een “boeren gemaal” geweest en ook nu hebben wij geen last van rangen en standen.
Gedurende de dag druppelden de bezoekers binnen. Hanneke en Hannah voorzagen de mensen van koffie en omdat Hanneke altijd een praatje voorhanden heeft zorgt ze dat de mensen het naar de zin hebben. Ook deze keer weer buitenlandse bezoekers en dan is het toch wel makkelijk dat we “wat over de grens” spreken. Deze buitenlandse bezoeker schonk ook nog twee boeken aan de Stichting Vrienden van het Putterstoomgemaal.
Als vrijwilliger werken we ons op zo’n maaldag echt niet over de kop (we praten wel veel) maar de inwendige mens heeft toch wel behoefte aan wat te eten. Marja bracht ons lekkere broodjes met ei en kruiden, daarna nog een rondje krentenbrood en wat te drinken, dus niets te klagen. Als je jong bent en nog niet bent uitgegroeid heb je behoefte aan wat meer dus had Kees nog een  “extra” vrachtje brood meegebracht uit de (nieuwe) polder.
Nadat we ‘s middags de laatste kolen hadden opgegooid en de ketel “leeg gedraaid” hebben is de hoofdstoom om 16:00 dichtgezet en konden we terugzien op een geslaagde dag.

Co de Rijk

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink . Plaats een reactie of laat een trackback achter: Trackback URL.

Plaats een reactie

Uw email wordt nooit gepubliceerd of gedeeld met derden. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*
*

U kunt de volgende HTML atributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>